Mivel foglalkozik egy barista?

Összegyűjtöttük, hogy mivel foglalkozik egy barista, milyen tudásra lehet szüksége, milyen kereseti lehetőségek várnak minket ebben a szakmában.
Mivel foglalkozik egy barista?

A vendéglátásban a két leggyakrabban említett szakma talán a mixer és a barista. Ez nem véletlen, hiszen érdekes, izgalmas és pörgős hivatásról van szó. Sokakban felmerülhet azonban a kérdés, hogy mivel foglalkozik a barista, mit is kell tudni, ahhoz hogy valaki barista lehessen. Az alábbi cikkben ezeket a témákat is boncolgatjuk.

Mit is jelent az, hogy barista?

A barista kifejezést ma már kifejezetten a hivatásos kávékészítőkre és felszolgálókra használják. Maga a barista kifejezés eredetileg az eszpresszó hazájából, Olaszországból származik, és a pult mögött álló felszolgálóra használták. A barista azonban nem csak kávét, hanem mindenféle hideg üdítőt, sőt alkoholos italt is készített, illetve szolgált fel.

Ezt követően a 70-80-as évekbeli Amerikában mondhanti kultikus itallá vált az eszpresszó. A tökéletes eszpresszó készítése pedig aranyat ért anno, így aki az ehhez szükséges gépeket kezelni tudta és el tudta készíteni az eszpresszóból készült kávéitalokat is, arra rendre a barista kifejezést aggatták.

Baristák Magyarországon

Magyarországon a 19. században vált elismerté a kávépincéri mesterség, amit szakképzéssel és évek tapasztalatával lehetett elsajátítani. Akkortájt ugyanis a kávéházak kifejezetten népszerűek voltak, a polgári élet középpontjának számítottak. Természetesen a világháborúk és a hidegháború ezt is visszavetette valamilyen szinten, de a rendszerváltás után ismét feltámadt a kávék iránti igény.

Ennek eredményeként ma már hazánkban is megkapható minden nívós kávémárka, sőt a kávézók is egyre nagyobb teret nyertek az utóbbi években. Nem véletlen, hogy a barista szakma ma már hazánkban is kifejezetten keresett szakmának számít, így ma már nem csak a fővárosban, hanem például Győrben, Miskolcon is indulnak képzések, nem beszélve a pécsi barista tanfolyamokról.

Mi a barista feladata?

Amennyiben csak az otthoni kotyogós kávét ízleltük eddig, talán már akkor is feltűnhetett, hogy bizony kávé és kávé között is lehet különbség, amire még az elkészítési mód is hatással lehet. A tökéletes kávéital elkészítése ugyanis több tényező függvénye.

Egy képzett baristának ugyanis ismernie kell az egész folyamatot, de sok más egyéb tényezőt is ismernie kell, nem beszélve az egyéb vendéglátós ismeretekről, amire szükség lehet a vendégek kiszolgálása terén. Összefoglalva az alábbiakat biztosan megtanulhatja egy barista növendék egy képzésen:

· különböző kávéfajták, és ezek felhasználása,

· pörkölési módok, azok jellemzői,

· megfelelő szemcseméretek ismerete az őrlésnél,

· kávékészítő gépek, barista kellékek szakszerű használata,

· gépi és kézi kávékészítési módok ismerete,

· tökéletes tejhab és a tejes kávéitalok elkészítése,

· kávéitalok díszítése,

· vendégek megfelelő kezelése, felszolgálási alapismeretek.

Mennyi egy barista fizetése?

Természetesen azon felül hogy a barista munkakör egy kifejezetten izgalams, változatos munkának számít, felmerülhet a kereseti elhetőségek kérdésköre is. Ezen a téren persze sok minden számít, mint például a:

· képesítéssel megléte,

· munkatapasztalat,

· egyéb referenciák (pl.: versenyek)

· hol végeznénk munkát

Magyarország i viszonylatokat vizsgálva a jelenlegi fizetések 1200-1500 Ft-os órabérnél kezdődnek, de persze rangosabb helyen ennél több is lehet a kereset és akkor még ott a borravaló is. Külföldön ennél azonban talán nem is meglepő, de sokkal jobban lehet keresni. A nyugati országokban ugyanis nem ritka, hogy havi 600.000 - 900.000 Ft-nak megfelelő fizetéssel is lehet számolni. Lehetőségeink pedig szinte végtelenek, hiszen turista paradicsomok, folyami hajók és óceánjáró hajók egyaránt várják a képzett baristákat.

Összegezve

Egy barista tehát behatóan ismeri a kávék világát, gyakorlatilag minden kávé tartalmú italt el kell tudnia készíteni és emellett a vendégekkel is kommunikatívan, kedvesen kell bánnia. Ezért akiket érdekel ez a világ, azoknak mindenképpen érdemes lehet megpróbálkozni egy-egy tanfolyammal ezen a téren.

Kapcsolódó cikkek

Milyen grillt érdemes venni?

Milyen grillt érdemes venni?

A kerti grillválaszték meglehetősen széles, de akár szimpátia alapján is választhatunk.

Ezzel a 3 levessel nem sok gondod lesz, még akkor sem, ha kezdő vagy.

Ezzel a 3 levessel nem sok gondod lesz, még akkor sem, ha kezdő vagy

A kezdő szakácsoknak talán a leves főzésével van a legkevesebb gondjuk, hiszen a sütés nélküli desszertek mellett, a főételek elkészítésével boldogulnak a legkönnyebben. A cikkben 3 könnyen elkészíthető levest mutatunk be.

Az édesburgonya elkészítési módjai

Az édesburgonya elkészítési módjai

Az édesburgonya, más néven batáta, egy édes ízű gumós növény, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, és sokféle módon felhasználható a konyhában.