5+1 ikonikus olasz étel, ital, amiket egyszer meg kell kóstolni

Világszerte igazi gasztronómiai toplistás szupersztárról van szó, amikor az olasz konyháról beszélünk.
Ikonikus olasz ételek és italok

És így van ez a hétköznapok szintjén is, ma már nehéz lenne elképzelni egy házibulit, szülinapot, de akár egy lusta szombat délutánt is pizza nélkül. Arról pedig nem is beszéltünk, hogy mi lenne a goromba vörös macskával lasagne hiányában, vagy a rajzfilmhős ebekkel, ha nem csattanhat el az a bizonyos spagetticsók. Az alábbiakban néhány olyan olasz ételről és italról lesz szó, amiket a fentiek mellett legalább egyszer (de inkább hetente) érdemes megkóstolni.

„A” leves

A minestrone egy leves, sőt, a „nagy leves”. Mindez annyit tesz, hogy egy maximális sűrűségű, gyakorlatilag egytálételt készítünk a kezünk ügyébe akadó – lehetőség szerint minél több – zöldségből. Káposzta,bab, paprika, krumpli, cukkini, répa és paprika, de a lista itt nem ér véget, bátran telepakolhatjuk a paradicsomos alapot a zöldségekkel, tésztával, hogy nagyanyáink főztjét idézve, a kanál is megálljon a levesben.

Tészta, de nem pizza

A ravioli ma már a legtöbb üzletben főzésre készen megvásárolható, de ha igazán autentikusak szeretnénk lenni, házilag is elkészíthetjük ezt a finom töltött tésztát. Nem kell hozzá egy óra sem, viszont egy derelyevágó igen, hogy elkápráztassuk a családot, vendégeinket a saját gyártású raviolinkkal.

Savanyú, mégis édes

A limoncello egy citromos likőr, amit becézhetünk csak sárga likőrnek is. Étkezések előtt, között és után is ideális – persze csak 18 éven felülieknek –, de akadnak olyan történetek, amik szerint két ima között is jól jön, de legalábbis – állítólag – az olasz szerzeteseknek bevált. De süti is készíthető belőle.

Krémes, kávés

Panna cotta – már a neve is milyen könnyed és szép – pedig valójában annyit tesz, főzött tejszín –, éppen mint maga a krémdesszert, ami rabul ejtette az olaszok szívét. A klasszikus változat vaníliás ízű, különféle gyümölcsökkel, mogyoróval, karamellel, dióval kombinálva, de ahogy az eredeti változatot halcsont-főzettel dermesztették, ma meg zselatinnal, úgy a szakácsok kreativitására van bízva a recept.

Kávé granita, a világ legegyszerűbb desszert-itala. Ez valójában kávés jégkása, amit briósba töltve is szokás fogyasztani, de pohárból is tökéletes. Víz, cukor és kávé szükséges az alapokhoz, na megy egy mélyhűtő, a fagyasztott, kásás végeredményt pedig édes, krémes tejszínhabbal fogyasszuk.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Olasz borok: a Super Tuscan borok

Olasz borok: a Super Tuscan borok

Olaszország hosszú ideje büszkélkedhet gazdag borkultúrájával, amely számos régióban különböző borstílusokat és szőlőfajtákat kínál.

Milyen grillt érdemes venni?

Milyen grillt érdemes venni?

A kerti grillválaszték meglehetősen széles, de akár szimpátia alapján is választhatunk.

A sütésnélküli desszertek is - 2 egészséges, sütés nélküli desszert – nagyon ízletesek.

2 egészséges, sütés nélküli desszert

Ha kezdő szakács vagy, de szeretnél minél hamarabb profi cukrász lenni, akkor először mindenképpen sütés nélküli desszerteket készíts. Ezek is rendkívül finomak és nem is lehet azokat elrontani.