5+1 ikonikus olasz étel, ital, amiket egyszer meg kell kóstolni
És így van ez a hétköznapok szintjén is, ma már nehéz lenne elképzelni egy házibulit, szülinapot, de akár egy lusta szombat délutánt is pizza nélkül. Arról pedig nem is beszéltünk, hogy mi lenne a goromba vörös macskával lasagne hiányában, vagy a rajzfilmhős ebekkel, ha nem csattanhat el az a bizonyos spagetticsók. Az alábbiakban néhány olyan olasz ételről és italról lesz szó, amiket a fentiek mellett legalább egyszer (de inkább hetente) érdemes megkóstolni.
„A” leves
A minestrone egy leves, sőt, a „nagy leves”. Mindez annyit tesz, hogy egy maximális sűrűségű, gyakorlatilag egytálételt készítünk a kezünk ügyébe akadó – lehetőség szerint minél több – zöldségből. Káposzta,bab, paprika, krumpli, cukkini, répa és paprika, de a lista itt nem ér véget, bátran telepakolhatjuk a paradicsomos alapot a zöldségekkel, tésztával, hogy nagyanyáink főztjét idézve, a kanál is megálljon a levesben.
Tészta, de nem pizza
A ravioli ma már a legtöbb üzletben főzésre készen megvásárolható, de ha igazán autentikusak szeretnénk lenni, házilag is elkészíthetjük ezt a finom töltött tésztát. Nem kell hozzá egy óra sem, viszont egy derelyevágó igen, hogy elkápráztassuk a családot, vendégeinket a saját gyártású raviolinkkal.
Savanyú, mégis édes
A limoncello egy citromos likőr, amit becézhetünk csak sárga likőrnek is. Étkezések előtt, között és után is ideális – persze csak 18 éven felülieknek –, de akadnak olyan történetek, amik szerint két ima között is jól jön, de legalábbis – állítólag – az olasz szerzeteseknek bevált. De süti is készíthető belőle.
Krémes, kávés
Panna cotta – már a neve is milyen könnyed és szép – pedig valójában annyit tesz, főzött tejszín –, éppen mint maga a krémdesszert, ami rabul ejtette az olaszok szívét. A klasszikus változat vaníliás ízű, különféle gyümölcsökkel, mogyoróval, karamellel, dióval kombinálva, de ahogy az eredeti változatot halcsont-főzettel dermesztették, ma meg zselatinnal, úgy a szakácsok kreativitására van bízva a recept.
Kávé granita, a világ legegyszerűbb desszert-itala. Ez valójában kávés jégkása, amit briósba töltve is szokás fogyasztani, de pohárból is tökéletes. Víz, cukor és kávé szükséges az alapokhoz, na megy egy mélyhűtő, a fagyasztott, kásás végeredményt pedig édes, krémes tejszínhabbal fogyasszuk.
Szerző: Galambos Dániel