Megfázás vagy influenza? Tudja meg, melyikkel van dolga!

A megfázás és az influenza két olyan légúti megbetegedés, amely hasonló, sokszor szinte azonos tünetekkel, tünetegyüttessel járhat. Érdemes azonban különválasztani a két esetet, hiszen előfordulhat, hogy eltérő kezelést kell alkalmazni a gyógyulás érdekében. Az alábbiakban nézzük meg a hasonlóságokat és a különbségeket.
Megfázás vagy influenza? Tudja meg, melyikkel van dolga!

Miben hasonlít a megfázás és az influenza?

Mind a megfázást mind az influenzát vírus okozza. Mivel az antibiotikum a vírusokra hatástalan, ezért általános esetben nem javasolt az antibiotikumos kúra.

A tünetek mindkét betegség esetén hasonlóak, ezért sem könnyű eldönteni, hogy melyikkel állunk szemben. Ilyenek például:

● torokfájás, torokkaparás

● orrfolyás, orrdugulás

● köhögés

● fejfájás

● láz

● levertség

Az idő előre haladtával, akár egy-két nap elteltével, azonban egyre világosabban beazonosítható a betegség.

Miben különböznek egymástól?

Bár hasonlóak a tünetek, mégis vannak olyan ismertető jelek, melyek alapján eldönthető, melyik vírus támadta meg a szervezetet.

A betegség lefolyása

Az influenzáról elmondható, hogy hirtelen, egyik napról a másikra beáll. A rosszullét egyértelműen megállapítható, ahogy a köznyelv fogalmaz: „ledönt a lábunkról”. A megfázás azonban inkább csak „bujkál bennünk”, érezzük, hogy valami nincs rendben. Az idő előrehaladtával a tünetek egyre fokozódhatnak.

Láz
Az influenza időnként láz nélkül is előfordulhat. Gyakran jár azonban hirtelen fellépő a magas lázzal, mely akár 2-5 napig is eltarthat. A megfázásra ezzel szemben közepes, vagy csak enyhén emelkedett hőmérséklet a jellemző.

Tünetek súlyossága
Az influenza tünetei sokszor súlyosak és az egész testet érintik. Izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, borzongás és erős fejfájás a leggyakoribb. A megfázás tünetei általában enyhébbek, és ritkán kíséri izomfájdalom.

Köhögés
Az influenza köhögése leggyakrabban száraz, inkább az irritáló köhögés jellemzi, általában nyálkaképződés nélkül. Sok esetben mindjárt a betegség elején kezdődik. Megfázás esetén a köhögés nem a kezdeteknél, csak a betegség előrehaladtával jelentkezik.

Gyógymódok és megelőzés

Az influenza esetén a prevenció egyértelműbb. Érdemes oltással megelőzni a bajt és megakadályozni a vírus elszaporodását a szervezetben.

A megfázás esetén sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet. Mivel nincs védőoltás, fontos a gyakori kézmosás, a megfelelő, rendszeres testmozgás, ezen kívül az immunrendszer megerősítése. Különösen azokban a vírusos időszakokban, amikor könnyen terjednek a légúti betegségek.

Kapcsolódó cikkek

A transzcendentális meditáció előnyei

A transzcendentális meditáció előnyei

Ha kíváncsi vagy a transzcendentális meditáció előnyeire, akkor a legjobb helyen jársz.

8 tipp nátha ellen

8 tipp nátha ellen

Így nem vesz le lábunkról a nátha a hideg idő beköszöntével.

A bőr nem felejt

A bőr nem felejt

Az UV-sugárzás a legnagyobb emberi szervezeten visszafordíthatatlan károkat okoz. Csak kevesen védekeznek helyesen – mondják a szakértők. Hát, ez attól függ...