Legfiatalabb csapatok a Bajnokok Ligájában

Nemsokára újra útjának indul a labda a Bajnokok Ligájában, ennek apropóján érdekes BL statisztikákat próbálunk meg bemutatni. Ezúttal nézzük mely csapatok voltak a legfiatalabb átlagéletkorúak a Bajnokok Ligája küzdelmei során.
Fiatal csapatok a BL-ben

Nemsokára újra útjának indul a labda a Bajnokok Ligájában, ennek apropóján érdekes BL statisztikákat próbálunk meg bemutatni. Ezúttal nézzük mely csapatok voltak a legfiatalabb átlagéletkorúak a Bajnokok Ligája küzdelmei során.

Az első helyen egy litván csapata található, amely az 1992/93-es BL-ben vett részt, a csapat átlagéletkora egy PSV elleni összecsapáson mindössze 21,1 év volt. A Zalgiris Vilnius csapatának nem sikerült a bravúr azon a találkozón, de már a bejutás is nagy dolog volt a litvánok számára. A csapat egyébként még egyszer befér a top 10-be, a másik PSV elleni találkozón 22,4 volt az átlagéletkoruk.

A második helyen már egy sokkal ismertebb csapat van, ez pedig Arséne Wenger Arsenalja a 2009/10-s szezonból. A francia trénerre mindig is jellemző volt, hogy szereti a fiatalokat játszatni, de top csapattól mégis ritka, hogy egy Bajnokok Ligája találkozón 22 év alatti átlagéletkorú csapatot küld pályára az edző. Az csapat egyébként vereséget szenvedett az Olympiakosztól ezen a mérkőzésen, de 5 20 év alatti játékos is helyet kapott a kezdőben. Játszott az ekkor 17 éves Jack Wilshere, a 18 éves Aaron Ramsey, de ott volt a 20 éves Theo Walcott és Carlos Vela is.

A lista következő helyezettje Ronald Koeman 2003/04-es Ajaxa, a Koeman-Ajax páros egyébként 5-ször is megtalálható a top 10-ben, ebből egyszer egy 2002/03-as találkozó miatt, és két-két 03/04 és 04/05-ös BL mérkőzés miatt. A csapatot ebben az időszakban olyan fiatal tehetségek erősítettek, mint a még 20 évet sem betöltő Wesley Sneijder, de a 20-as évei elején járó Zlatan Ibrahimovic is itt tűnt fel a futballtérképen. Az Ajax utánpótlás nevelését senkinek sem kell bemutatni és a csapat futballfilozófiájára mindig is jellemző volt a fiatal tehetségek használata és bevetése még a legmagasabb szinteken is.

A top 10-ben még a Nantes csapata foglal helyet 2001/02-ből, ebben a csapatban nem volt olyan tehetség, aki később világsztárrá tudott válni. A lista 9. helyén pedig az 1992/93-as CSZKA Moszkva található, amely 22,5-ös átlagéletkorral lépett pályára a Rangers ellen.

Kapcsolódó cikkek

A világ legjobb labdarúgói

TOP labdarúgók kontinensenként

Európa és Dél-Amerika legértékesebb játékosai biztosan nem fognak meglepetést okozni, de rajtuk kívül is van élet, nézzük meg a legértékesebb játékosokat kontinensekre lebontva.

Hatékonyabb edzésért a sportórával!

Hatékonyabb edzésért a sportórával!

Javíthatjuk a felkészülés minőségét egy ilyen eszközzel.