Hogyan újítsuk fel a fából készült teraszt

A fából készült kültéri teraszok egész évben ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Megviseli őket a napfény, az eső és a fagy. Hogyan lehet a legjobban felújítani a fát, visszaadni az eredeti megjelenését és meghosszabbítani az élettartamát?
Hogyan újítsuk fel a fából készült teraszt

A fa messze nem karbantartásmentes anyag. De ha rendszeresen és megfelelően gondoskodsz róla, nemcsak tökéletes megjelenéssel, hanem hosszú élettartammal is meghálálja. Nagyszerű anyag a verandára, különösen azért, mert nyáron nem melegíti át a tűző nap, és kellemes tapintású. Ezenkívül tökéletesen illeszkedik a kert természetes jellegéhez. De egy idő után elkezd szürkülni, mohásodni vagy leválni a festék.


Hogyan tisztítsuk meg a fából készült teraszt

A terasz felújításakor sok múlik annak állapotán. Néha elegendő a kézi tisztítás, más esetekben érdemes beruházni egy professzionális gépi tisztításba.

Ha úgy döntenél, hogy magad tisztítod meg, először mindig tisztítsd meg a teraszt a durva szennyeződésektől, ideális esetben nagynyomású víztisztítóval. Ezután még nedvesen vidd fel a szürküléseltávolítót, és hagyd hatni az utasítás szerint. Ezután súrold át a padlót kefével és mosd le. Hagyd a kezelt padlót legalább 2-3 napig száradni.

Ha már több éve megvan a teraszod, és a szürkülés vagy feketedés mellett az elhasználódás komolyabb jelei is mutatkoznak rajta, például horpadások vagy hámló festék, akkor a karbantartás folytatása előtt először csiszold le korongcsiszolóval a felületét.


Tisztítás után jöhet a védelem

Miután megtisztítottad a teraszodat, speciális termékekkel kell kezelned. A puhafák (pl. fenyő vagy lucfenyő) esetében a penész és a rothadás megelőzése érdekében elengedhetetlen az impregnálás. Csak a felvitel után kerül sor a teraszolaj alkalmazására, amely védelmet biztosít a víz és az UV-sugarak ellen.

Leggyakrabban természetes olajokat, viaszokat vagy olajok és viaszok keverékeit alkalmazzák. Természetesen a terasz le is festhető, de ez a fa természetes megjelenésének elvesztésével jár. Az olajok és viaszok előnye, hogy védik a fát, de nem zárják el a pórusokat. Ráadásul a fa árnyalatát az ízlésednek megfelelően választhatod ki.

Az olajokat és viaszokat ecsettel vidd fel a szálak irányában. Egy réteg valószínűleg nem lesz elég, két-három rétegre is szükség lesz. Egyszerűen addig folytasd a kenést, amíg az olaj beszívódik. Végül egy ronggyal töröld le a felesleges olajat. A száradási idő általában 12 óra körül van. Másnapra a terasz készen áll a használatra.

Mindig olyan termékeket használj, amelyek kifejezetten kültéri faanyagok kezelésére készültek. Csak így lehetsz biztos benne, hogy megvédi az UV-sugaraktól, amelyek az elszíneződésért felelősek, vagy a nedvességtől, amely a penész és a rothadás kialakulásáért felelős.

Mikor fogjunk neki a felújításnak

Ideális esetben a felújítást akkor végezd, ha kint 20 °C körüli a hőmérséklet. Festéskor a teraszt nem érheti közvetlen napfény, másrészt nem szabad, hogy esős vagy ködös legyen az idő. Ha vízbázisú termékeket használsz, fontos, hogy a felvitel után legalább 4 órán keresztül ne essen az eső. Az oldószeres festékek esős időben jelentősen tovább száradnak.

Kapcsolódó cikkek

5 cserje és fa, mely nem hiányozhat a madárbarát kertből!

5 cserje és fa, mely nem hiányozhat a madárbarát kertből!

A madárbarát kertből nem hiányozhatnak a búvó és fészkelőhelyet, valamint táplálékot kínáló cserjék és fák. Ezek közül mutatunk be ötöt.

Költöztessük az erdőt a nappalinkba

Költöztessük az erdőt a nappalinkba!

Az őszi kirándulások varázsát vihetjük be a négy fal közé.