Nem szereted a zellert? Mutatjuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani!

A zeller egyik pozitív tulajdonsága, hogy lúgosítja a szervezetünket. Íze jó, habár kissé semleges, míg az illata intenzív, főleg hámozás előtt. A zeller, az egyik legegészségesebb zöldség, hiszen tele van rostokkal, így az emésztésre is pozitívan hat. A rosttartalma nem csak a fogyást támogatja meg, de a magas – rosttartalmú ételek, a szívbetegségek megelőzésében is szerepet játszanak.
Nem szereted a zellert? Mutatjuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani! – sokféle étel készülhet a zellerből

A zeller antioxidáns-tartalma kiemelkedő. Az egyik ilyen antioxidáns az apigenin, amely eredményesen harcol a testben lévő szabadgyökökkel szemben.

A zeller lúgosítja a szervezetet és eredményesen harcol a testben kialakult gyulladás ellen. A zeller aktív szerepet tölt be a szívbetegség megelőzésében, hiszen nem csak az LDL- koleszterinszintet csökkenti, hanem a vérnyomást is szabályozza.

A zeller sok oldhatatlan rostot tartalmaz, amely elősegíti a fogyókúránkat azáltal, hogy fokozza a telítettség érzetet és így kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz, ha nem vagyunk éhesek. A zeller a székrekedés egyik ellenszere, mégpedig ezt a hatását, a magas rosttartalmának köszönheti.

Pikáns sült zeller sajtmártással hozzávalói:

· 2 közepes zellergumó

· 10 dkg darált mogyoró

· 2 tojássárgája

· 10 dkg sajt

· 3 dl alacsony zsírtartalmú tej

· 10 dkg fűszeres vaj

· 10 dkg zabliszt

· só, tarka bors

Hogyan készítsd el?

Hámozd meg, majd mosd meg a zellert, aztán karikázd fel vékony szeletekre. Enyhén sózd meg a zellerkarikákat. A szokás módon panírozd be a zellert. Forgasd meg a zellerszeleteket először lisztbe, majd a felvert tojássárgájába, végül a darált mogyoróba. Azaz, most ne panírmorzsát használj. Adhatsz hozzá zabpelyhet is, így még egészségesebb lesz a zeller. A fűszeres vajban süsd ki a zellerkarikákat.

A sajtmártás készítése nagyon egyszerű. Serpenyőben hevíts vajat, adj hozzá egy kevés lisztet, majd a tej következik. Amikor már kezd besűrűsödni, keverd hozzá a lereszelt sajtot is, végezetül fűszerezd meg a mártást is.

Almás- zellersaláta hozzávalói:

· 1 nagyobb zeller

· 2 nagyobb alma

· 2 db újhagyma

· 1 evőkanál méz

· 1 evőkanál almaecet

· ízlés szerint só, őrölt chili

Hogyan készítsd el?

Hámozd meg a zellert és az almát és reszeld le azokat. Az újhagymát mosd meg és karikázd fel, a zöldjét is karikázd fel. Keverd össze az almát a zöldségekkel. Kevered össze a mézet, a fűszereket és az almaecetet, majd keverd össze alaposan a salátát. Bármilyen grillezett hús remekül passzol hozzá.

Kapcsolódó cikkek

Az édesburgonya elkészítési módjai

Az édesburgonya elkészítési módjai

Az édesburgonya, más néven batáta, egy édes ízű gumós növény, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, és sokféle módon felhasználható a konyhában.

Ezzel a 3 levessel nem sok gondod lesz, még akkor sem, ha kezdő vagy.

Ezzel a 3 levessel nem sok gondod lesz, még akkor sem, ha kezdő vagy

A kezdő szakácsoknak talán a leves főzésével van a legkevesebb gondjuk, hiszen a sütés nélküli desszertek mellett, a főételek elkészítésével boldogulnak a legkönnyebben. A cikkben 3 könnyen elkészíthető levest mutatunk be.