A vörösborok különböző fajtái
Előfordulhat, hogy nem tudja, melyik típusú vörösbor felel meg az ízlelőbimbóinak. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb vörösbortípusokat. Olvasson tovább, hogy többet tudjon meg az egyes típusokról. Aztán menjen, és fedezzen fel néhány kedvencet! Ezután összehasonlíthatja a különböző vörösborokat. Remélhetőleg ez segít megtalálni a számodra megfelelő vörösbort! És ne aggódj, ha nem vagy borszakértő! Mi lépésről lépésre végigvezetünk!
A burgundi és a merlot a vörösbor két szőlőfajtája. Ezeket a szőlőfajtákat a franciaországi Bordeaux-ban termesztik. Mindkét régió híres a borkészítésről. Bár a szőlőfajták között sok különbség van, mindnek ugyanazok a gyökerei. Nevük, a terroir fontos a vörösborok közötti különbségek megértéséhez. A genetikai különbségek mellett az éghajlat is óriási szerepet játszik a vörösborok minőségében. Egyes régiókban több a csapadék, mint máshol, ami hatással lehet az ízre.
A fajtákat különböző kategóriákba sorolják. Az egyik legnépszerűbb típus a tiszta szőlőbor, míg egy másik típus több különböző szőlőfajta keveréke. A kevert vörösborok egyesítik a különböző szőlőfajták jellemzőit. A cabernet sauvignon és a sangiovese két példa a fajtatiszta vörösborokra, bár sok nem európai bor is készül házasítással. A vörösbor kiválasztásának legjobb módja az ízléstől függ.
Egy másik szőlőfajta a Merlot. A Merlot a második legnépszerűbb vörösborfajta, a Cabernet Sauvignonnal szemben. Ez egy jó bor, amivel érdemes kezdeni, ha még nem ismeri a bort. Könnyebb is inni, és alacsonyabb tannintartalma, valamint gyümölcsös íze sokoldalúvá teszi. Bár a "hordó legaljának" tartják, valójában nagyon sokoldalú.
A grenache szőlő számos borvidéken megtalálható, többek között Franciaországban, Argentínában, Chilében és Franciaországban. Más vörösborokhoz képest magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik. A bogyós gyümölcsök mellett dohányos jegyeket is tartalmaz. Népszerű szőlőfajta, amely Dél-Franciaországban és Ausztráliában is megtalálható. A többi vörösbortípussal ellentétben azonban a gamay enyhébb és alacsonyabb tannintartalmú.
Az Olaszországban készült sangiovese világos és vörösesvörös közötti színű bor. Enyhén pezsgőzik, de kevésbé, mint a pezsgő. Jellegzetes virágos és bogyós gyümölcsös íze van, így kiválóan illik olaszos és kiadós ételekhez. Halakhoz és sült ételekhez is jól párosítható. Néhány vörösborfajta édesebb, mint a többi, így kipróbálhatod a különböző édesebb vörösborokat, hogy megtaláld az ízlésednek megfelelőt.
A zinfandelek gyakran a vörösborok kapujának számítanak. Könnyű testük és alacsony savtartalmuk miatt könnyen élvezhetők önmagukban is. A koktélozáshoz is remekül illenek, és sokoldalúan felhasználhatók különféle ételekhez párosítva. Ne feledje azonban, hogy általában magas a cukortartalmuk, ezért fontos, hogy az ízlelőbimbóinak megfelelőt válassza. Örülni fogsz neki! Csak ne feledje, a vörös zinfandelek nem mindenki számára megfelelő választás.