Bútor ötletek háló- és előszobába: így is feldobhatod otthonodat

Mind a két terület fontos részét képezi az otthonunknak, hiszen az előszobát hagyjuk el utoljára és oda érkezünk meg először, nem túl kellemes látvány, ha az nem rendszerezett. Ami pedig a hálószobát illeti, ahhoz, hogy az alvás pihentető legyen, nem árt a lehető legkevesebb holmit elől hagyni.
Bútor ötletek háló- és előszobába: így is feldobhatod otthonodat

Ebben a cikkben bútor ötletekkel igyekszünk segíteni abban, hogy könnyedén feldobhasd az otthonodat.

Milyen bútorokra van szükség?

Egy jó ruhásszekrény életmentő tud lenni minden hálóban. Emellett persze nem feledkezhetünk meg egy kényelmes ágyról, matracról, puha ágyneműről, éjjeli szekrényről, komódról, valamint pár kellemes világítótestről. Egy lámpára nemcsak a plafonon van szükség, hiszen jól jön egy az ágy mellett, esetleg felett, valamint választhatunk LED-es csíkot is, amit pedig az ágyon futtatunk végig. Ezek mind segítenek abban, hogy otthonosan érezzük magunkat az este folyamán.

Az előszobádat egy függő szék segítségével is feldobhatunk, így az otthonunk ezen része többé nem csak a cipő le- és felvételéről szól. Biztos lesznek olyan napok, amikor éppen, hogy átmegyünk rajta, de az előszoba mindig több, mint egy funkcionális helyiség. Itt fogadjuk a vendégeket, itt kapcsolódunk össze az otthonunkkal, egy tér, amely alapvetően határozza meg a lakás hangulatát. Egyetlen ház sem lesz hívogató, ha egy olyan előszobába kell belépni és áthaladni, ami szűk, sötét és sivár.

Ezekből a dolgokból már jól látszik, hogy sem a hálószoba, sem az előszoba nem arról szól, hogy cipőt veszünk fel vagy alszunk egy jót. Míg az előszobának a külső és belső terek közötti közvetítő szerep jut, addig a hálószoba a pihenés és a nyugalom színtere. Fontos ezeket tágassá, vidámmá, egyedivé tenni, hogy tényleg otthon érezhessük magunkat.

Az előszoba berendezése

Az egyes otthonokban mindig különböző típusú helyiségekkel találkozhatunk. A legtöbb előszoba kicsi, általában hosszúkás és keskeny. Ilyenkor a legjobb egy keskeny cipőtároló, aminek a tetején kényelmesen elfér egy párna, ahol bármikor felkaphatjuk magunkra a lábbelinket. Jó tipp, ha olyan előszobaszekrényt, falat választunk, amit a falra lehet szerelni, így alul nem foglal helyet, ráadásul takarítani is jóval könnyebb így. Kifinomult opció lehet továbbá néhány falpanel, amiket a legelőnyösebb nagyjából 90 cm-es magasságba helyezni. Alá mehet egy mutatós komód, ahol a kulcsokat, egyéb apróságokat tárolhatunk. Ez nemcsak stílusossá teszi a teret, de praktikussá is, hiszen fent helyet kaphatnak a kabátok és a pulóverek, esetleg a táskák, alul lesz hely a cipőknek, egyéb kiegészítőknek.

Ne feledkezzünk meg továbbá a lábtörlőkről és dekorációs elemekről sem. Amennyiben nyújtani szeretnénk a teret, a legjobb választás egy függőleges csíkos darab, amitől kevésbé érezzük magunkat bezárva. Jöhet a falra néhány egyedi kép, festmény, falmatrica, hogy még otthonosabbá tegyük a teret. A már említett függő szék pedig mehet az egyik sarokba, ahol helyet nem foglal, mégis látványos és egyedi hatást kelt.

Mi legyen a hálószoba sorsa?

A napot rendszerint a hálószobában kezdjük és ott is fejezzük be. Amellett, hogy itt gyakran olvasunk, egyéb esti elfoglaltságokkal töltjük az időnket, itt hajtjuk álomra a fejünket, ez a pihenés fő színtere. Nem túl jó reggelre arra ébredni, hogy minden szanaszét van, mert semminek nincsen megfelelő helye. A legjobb természetesen egy hatalmas gardróbszekrény, ami szinte mindent elrejt magában. Építkezés esetén pedig akár külön helyiséget is alakíthatunk ki, ahol öltözködni és készülődni tudunk reggelente.

Más kérdés, hogy milyen a hangulata a hálószobának, hiszen más bútorokra van szükség egy modern és más egy minimalista helyiségben. Utóbbi esetben mindenképpen érdemes törekedni arra, hogy a lehető legkevesebb dolgot tároljuk a szobában. Egy ágy, egy gardrób, egy komód, két éjjeliszekrény bőven elegendő, főleg, ha amúgy sem túl nagy a hálószoba.

A modern terek esetében pedig szóba jöhetnek az absztrakt dekorációk, esetleg egy fekete, szürke vagy fehér szekrény. Itt sem érdemes túlzásba esni, hiszen csak akkor tudunk pihentetően ébredni reggelente, ha nem vesz körbe bennünket túl sok kacat.

Kapcsolódó cikkek

Költöztessük az erdőt a nappalinkba

Költöztessük az erdőt a nappalinkba!

Az őszi kirándulások varázsát vihetjük be a négy fal közé.

Bútor ötletek háló- és előszobába: így is feldobhatod otthonodat

Bútor ötletek háló- és előszobába: így is feldobhatod otthonodat

Az ember általában nem sok időt tölt az előszobában, ellenben a hálóval, ahol amellett, hogy igyekszünk legalább nyolc órát aludni, szeretünk olvasni, beszélgetni a másikkal és még sorolhatnánk.