HP Elitebook 850 G8 teszt

Jól áll neki a 15.6”-os kijelző méret.
HP Elitebook 850 G8 teszt

A HP Elitebook 850 G8 a gyártó legújabb, 11. generációs megoldása, amely külsőségeiben bár nem tér le a cég által eddig is rendületlen módon taposott ösvényről, teljesítményében ugyanakkor már maximálisan előremutató. Az erős hardvernek köszönhetően 4-5 év múlva is várhatóan helyt fog állni a modell a használt HP laptopok között.

Tesztünkben most részletesen bemutatjuk, hogy a 850 G8-tól pontosan mit várhatunk, mit tud a processzor, milyen teljesítményt produkált a GPU, milyen a kijelző minősége vagy a felhasználói élmény, illetve, hogy milyen is lett a HP Elitebook 850 G8 összességében.

Külcsín

A Elitebook 850 G8 bár minden elemében a gyártótól megszokott, sallangoktól és giccstől mentes küllemi sajátosságokkal rendelkezik, felsőkategóriás modell lévén a borítás immáron nem fele-fele arányban, alumínium és műanyag egyvelegéből, hanem teljes egészében utóbbiból készült. Ennek eredményeképpen pedig a 850 G8 fedlapja nem csupán alumíniumnak tűnik, hanem ezúttal már nagyon is az, melyen csupán egy tükör hatású HP logo, illetve a felső részén egy, a fedlap homogén egységet némiképpen megbolondító, horizontálisan végighúzódó dizájn díszeleg. Az ezüstös-világos szürkés színhasználat persze a notebook egészére jellemző, melyet a HP-tól megszokott módon, a mélyfekete kijelző, illetve az ezüstös palmrestbe ágyazott fekete billentyűzet alkotta kontraszt, remekül egységesít. Dacára annak, hogy a komplett géptest alumíniumból készült, a 850 G8 mégsem egy nehéz darab, sőt, 15.6”-os méretezéséhez képest a maga 1.75 kilójával meglepően könnyűnek tekinthető. Persze az alumínium borításnak köszönhetően a 850 G8 hiába is könnyű, összességében közel sem egy törékeny, hanem kifejezetten masszív darab.

Az Elitebook 850 G8 dimenziói (359.4 x 236.7 x 19 mm) nagyjából a 850 G8-cal egyidős Pavilion 15 modellekhez hasonlóak, így mintegy viszonyításképpen a szintén új generációs, Lenovo Thinkpad T15 Gen 2 (365.8 x 248 x 19.1 mm) egyrészt nagyobb is, illetve valamivel súlyosabb (1.9 kg) is.

Kijelző, port kiosztás, billentyűzet és bővíthetőség

Mint ahogy azt az előző pontban már említettük, a HP Elitebook 850 G8 15.6” képátlóval rendelkezik, nagyon is kedvezve ezzel az alapvetően az üzleti modelleket preferálók, ám a kategória sztenderjének tekinthető 14”-es megoldásoknál mégis nagyobb darabokat keresők számára. A FullHD (1920x1080) IPS kijelző minősége bár közel sem átlagon felüli, a kötelezőt azért hozza. Értjük ez alatt, hogy az sRGB-t tekintve a maga 51%-ával egy teljesen átlagos tartományba sorolható, ahogyan az 1180:1-es kontraszt, így pedig a fekete színek mélysége is inkább az erős közép, mintsem az élmezőnybe tartozik. A panelnek egyébként 273 cd/m fényereje van, ami beltéri környezetben, például irodai felhasználásra bőven jó, erős fényben, esetleg szabadtéren valamivel gyengébb, mint az optimális. Csak mintegy viszonyításképpen, a konkurens Dell szintén új generációs, Latitude 5420-as megoldásának 1350:1-hez kontrasztaránya, illetve 275 nites fényereje van, vagyis a 850 G8 bár azért nem számottevően, valamivel azért mégis alatta teljesített ebben a kategóriában. Persze amennyiben nem grafikai vagy bármilyen egyéb, aprólékosságot igénylő munkára, esetleg nem kültéren vagy kifejezetten fényes helyen használjuk a laptopot, úgy ez a kontrasztarány és fényerő is bőven megfelel a célnak.

A HP Elitebook 850 G8 port kiosztása méretéhez képest kicsit soványabb ugyan, a fontosabb dolgok természetesen így sem hiányoznak a repertoárból. A csatlakozók java a jobb oldalra került, így például a két darab Thunderbolt 4-es USB-C csatlakozót, a SIM kártya olvasót, a 4K HDR-t is prezentálni képes HDMI 2.0b-t, illetve az USB 3.1 Gen1-et és a töltő csatlakozóját is ezen az oldalon találjuk. A bal oldalon csupán a smart card reader, az audio-jack csatlakozó, egy darab USB 3.1 Gen 1, valamint a Kensington-zár kapott helyet.

Méretei okán az Elitebook 850 G8 billentyűzete természetesen numerikus paddal is rendelkezik, melynek billentyűi az összkép szimmetriájának érdekében, egy leheletnyivel kisebbek a többinél. A funkciógombok is keskenyebbek, széltében nagyjából fele akkorák, mint a klaviatúra “fő” billentyűi. Mindennek eredményeképpen a billentyűzet ránézésre tökéletesen szimmetrikusnak tűnik, az egység nem törik meg sehol, ellenben a használatot tekintve így kevésbé praktikus, hiszen némiképpen szokni kell, hogy a klaviatúrán három különböző méretű billentyű forma is megtalálható. Azt pedig ebben a kategóriában már kár is külön kiemelni, hogy az Elitebook 850 G8 billentyűzete természetesen háttérvilágítású.

A HP Elitebook 850 G8 touchpadje a maga 12 x 6.5 centijével a nagyobbak közé sorolható, ezáltal pedig használata jóval kényelmesebb is az átlagnál. A pad egyébként fizikai gombokat is kapott, melyek a 12 centis szélességen történő elhelyezkedésnek köszönhetően, szintén hosszabbak, így kényelmesebbek is a megszokottnál. - Pláne a nagyobb kezű usereknek. Ez a méretezés pedig nyilván a G-H-B billentyűk között helyet kapó trackpoint használatát tekintve is praktikus.

A belsőben 1 darab M.2-es slotot találunk, így a 256 GB-os NVMe SSD mérete kedvünk szerint variálható akár kisebbre, 2 TB-ig pedig akár nagyobbra is. A 850 G8-ban a kategóriától megszokott módon, 2 darab DDR4 memória foglalattal rendelkezik, a RAM-ok mennyisége így pedig akár 64GB-ig bővíthető.

Egyéb eszközök

Új generációs konfigurációhoz a technológiailag legújabb megoldások dukálnak, így a 850 G8 természetesen már az Intel 160Mhz-es, AX201-es Wifi 6-os, illetve Bluetooth 5-ös megoldásával rendelkezik. A mind a zsúfolt, mind pedig a nem zsúfolt hálózaton belül lényegesen gyorsabban működő Wifi 6, a korábbi megoldásnak körülbelül négyszeresére képes a teljesítményt illetően, melynek eredményeképpen a késleltetés pedig megnegyedölődött.

Bár az általunk tesztelt modellben IR kamera, így pedig az arcfelismeréses bejelentkezéshez használható Windows Hello funkció nem volt a repertoárban, a 850 G8 természetesen ujjlenyomat olvasóval azért rendelkezik.

A HP Elitebook 850 G8 akkumulátora 56 wattórás, ami például a 63 wattórás aksival rendelkező Dell Latitude 7420-hoz képest valamivel szerényebb, fényerő beállítás függvényében körülbelül 6-8 órás üzemidőt borítékol.

Belbecs és teljesítmény

A HP Elitebook 850 G8 teljesítménye valamivel a korábban említett két új generációs Dell Latitude megoldás, a 7420 és az 5420 (mindkettő i5-1145G7 + Iris Xe) alá pozicionálható. Hiszen míg a 850 G8-ban található 4 magos - 8 szálon futtató, i5-1135G7 2.4 Ghz-es alap és 4.2 Ghz-es maximális órajelen üzemel, addig az i5-1145G7 alap órajele 2.6, maximuma pedig 4.4 Ghz-es. A teljesítménybeli különbség pedig bár már csak a számok alapján is nyilvánvaló, a nagyjából 8%-os differencia azért közel sem olyan markáns, hogy az alapvető műveleteknél ez számottevő legyen.

A képen a cpubenchmark.net specifikációinak összehasonlításai láthatók.

A képen a nanoreview.net összehasonlító tesztjének eredményei láthatók, melyeken jól látszik a két CPU közötti minimális teljesítménybeli különbség.

Az Intel Core i5-1135G7 bár papíron 15 wattot fogyaszt (a 1145G7 28 wattot), az Aida64 stressz tesztjének első pár másodpercében ez az érték 60 fölé szaladt, a továbbiakban pedig a gép összfogyasztása (memória, alaplap, SSD, kijelző, valamint maga a stresszteszt) egy 30-40 közötti wattot átlagolt. A TDP-t a Prime95 alatt is megnéztük, ekkor a fogyasztás mértéke kezdetben átlépte a 70-et is, rövidesen pedig beállt egy 40-50 wattóra közötti tartományba. Persze még ez az érték sem kevés, ám ez betudható a 11. generációnak, hiszen a 10. genhez viszonyítva a fejlődés bár valóban látványos, ez éppen az akkumulátor időre, a fogyasztásra és a melegedésre hatott kevésbé jótékonyan.

Persze hangsúlyozzuk, mindezt direkt terhelés alatt, kevésbé combos feladatok, általános teendők esetén ugyanakkor zokszó nélkül tartja az alacsony (10-20 wattos) fogyasztási átlagot.

A HP Elitebook 850 G8 grafikus teljesítményéért nem más, mint az Intel házon belüli integrált nagyágyúja, az Iris Xe G7 (1GB) felel, ami közel sem véletlenül vívta ki magának a figyelmet. Ereje ugyanis az GeForce MX 350-el említhető egy lapon, teljesítményét tekintve így nagyjából hasonlóra képes, mint az Nvidia belépő szintű megoldása, ami egy integrált GPU-tól valóban nem kis bravúr.

Az Intel Iris Xe benchmark teljesítménye a dedikált VGA-k mezőnyében (Forrás:UserBenchMark)

A HP Elitebook 850 G8-ra a NovaBench-et is ráeresztettük a tesztek során, itt pedig az i5-1135G7 és Iris Xe párosa, a 16GB DDR4 memóriával kiegészítve egészen hasonló értékekeket produkált, mint a Dell Latitude 5420. A teszt során az i5-1135G7 3,82 Ghz-en futott, az összeredménye pedig 2055 Novabench Score lett.(A tesztben már többször is emlegetett Latitude 5420-nak ez 2080 volt, erre a valóban elhanyagolható előnyre pedig gyakorlatilag csakis a benne található gyorsabb SSD-nek köszönhetően tett szert.) A Novabench frame-tesztje egyébként 36 FPS-t és 1557 GFOLP-ot sajtolt ki a Iris Xe-ből, amely az 5420-hoz (32 FPS - 1558 GFLOP) viszonyítva szintén hasonló végeredményt jelent.

A 850 G8 hűtése erős terhelés alatt is kifejezetten hatékony, az AIDA64 stressztesztje alatt a hőmérséklet ugyanis alig-alig ment 60 Celsius fölé, a másfél órás terhelési folyamat alatt pedig nagyjából 50-55 Celsiust átlagolt. (Mintegy viszonyításképpen, a Dell Latitude 5420 korábban átlag 60-62 Celsiust produkált az Aida64 alatt.)

A 850 G8 tehát hozza a kötelezőt, azt ami a biztonságos keretek között elvárható, ám mégis képes pont annyival túl mutatni az előző generáción, hogy a HP usereket zokszó nélkül meggyőzze.

Összegzés

A HP Elitebook 850 G8 minden komponensében 11. generációs darab; úgy hardveresen, mint strapabíró, prémium kialakításában. Ha pedig már prémium kialakítás, a laptop teljes egészében alumíniumból készült váza külön megsüvegelendő. Az i5-1135G7 és az Intel saját fejlesztésű, belépő szintű teljesítményt prezentáló Iris Xe G7 integrált kártyája együttes erejének köszönhetően, a 850 G8 a hardverigényes feladatokra, illetve a kisebb erőforrást igénylő játékokra is kiváló. Gyengéi között talán csak a kijelzőjét róhatjuk fel neki, ami bár még így is egy tisztes középszer, kategóriáján belül azért bőven vannak jobb megoldások is.

PRO: Jól áll neki a 15.6”-os kijelző méret. Van numerikus billentyűzet. Erős hardver, jó bővíthetőség. A méretileg nagyra eresztett touchpad használata kifejezetten kényelmes…

KONTRA: …ám mivel nem középre, hanem kicsit balra került a touchpad, a balkezes felhasználóknak kezdetben okozhat majd némi nehézséget a megszokása. A panel specifikációi a kategóriájához képest kicsit gyengébbek az elvártnál.

Kapcsolódó cikkek

A legjobb Windows laptopok 2022-ben

A legjobb Windows laptopok 2022-ben

Összegyűjtöttük a legjobb Windows laptopokat 2022-ben, amik közül bátran választhatunk otthoni felhasználásra, vagy akár munkára is.

Módszerek - 3 módszer arra, hogy az okostelefon, laptop ne tegye tönkre a kapcsolatodat – a jobb kapcsolat kialakítására.

3 módszer arra, hogy az okostelefon, laptop ne tegye tönkre a kapcsolatodat

Az okos eszközöket jó, ha meg tanuljuk okosan használni, hiszen akár még az emberi kapcsolatainkat is tönkretehetik. Mit tegyél, hogy az okostelefon ne rombolja a kapcsolataidat? Mutatjuk a válaszokat!

HP Elitebook 850 G8 teszt

HP Elitebook 850 G8 teszt

Teszteltük a HP Elitebook 850 G8-at.